Loader

Техники за правилна замена на гуми

Техники за правилна замена на гуми

Техники за правилна замена на гуми

Замената на гумите на вашиот автомобил е задача која треба да се извршува со внимание и прецизност. Неправилна замена на гумите не само дека може да го нанесе штета на вашиот автомобил, туку и може да ве стави вас и другите на патот во ризик. Во овој пост, ќе ви ги претставиме техниките за правилна замена на гуми.

Безбедност на прво место:
Прво и најважно, обезбедете си безбедност. Пред да започнете со замената на гумите, паркирајте го автомобилот на рамнината и ставете го во паркиран положба. Исклучете ги моторот и ставете ги блокадите на тркала за да го стабилизирате автомобилот.

Подгответе ги алатките:
За замена на гумите, ќе ви требаат алатки како што се дигалка и клуч за за отштрафување на штрафовите на тркалото. Уверете се дека ги имате сите неопходни алатки на располагање пред да почнете.

Ослободете ги штрафовите на гумите:
Користете го клучот за отштрафување за да ги ослободите штрафовите на гумите, но не ги отстранувајте целосно во почетокот. Ослободете ги малку.

Подигнете го автомобилот:
Користете ја дигалката или дрвени блокови за да го подигнете автомобилот од земјата. Ова ќе ви овозможи да ги замените гумите безбедно.

Отстранете ги старите гуми:
Отстранете ги штрафовите целосно и отстранете ги старите гуми. При отстранувањето и поставувањето на гумите, внимавајте да не ги оштетите фелните.

Поставете ги новите гуми:
Поставете ги новите гуми на фелните и затегнете ги штрафовите малку со клучот. Поставете го автомобилот на земјата и потоа затегнете ги штрафовите во звезден редослед.

Проверете го притисокот:
Проверете го притисокот на новите гуми и го подесете на препорачаниот ниво според производителот на автомобилот.

Повторете го процесот:
Повторете го горниот процес за секоја гума на автомобилот.

Со правилно извршена замена на гумите, вашиот автомобил ќе има подобро сцепување на патот и ќе бидете подготвени за различни климатски услови. Секогаш се консултирајте со професионален механичар ако немате искуство со замена на гумите, особено ако станува збор за поставување на зимски гуми.

Продуктот е додаден
Веќе го имате додадено продуктот во листата